sâmbătă, 29 iunie 2024

Care e formatul și conținutul unui volum din colecție


Inițiativa continuă ceea ce a început cu Concursul de debut desfășurat în anii 2009, 2011, 2013 și 2015 și se adresează celor care n-au reușit să publice pînă acum un volum personal de haiku. Majoritatea sînt autori care s-au remarcat și au fost premiați în concursul lunar ROMANIAN KUKAI.

S-ar putea constitui astfel, prin publicarea autorilor care au poeme răspîndite în arhiva concursului, o mică bibliotecă de autori valoroși la dispoziția celor care se instruiesc încă.

            M-am hotărît să-i stimulez deci pe cei care încă ezită, din motivele cele mai diverse, prin lansarea unei colecții de debut, intitulată, în amintirea lui Dumitru Radu, PRISPA CU GREIERI. M-am gîndit la formatul modest dar elegant al unei cărți de buzunar mărimea A6 – 14,8x10,5 cm care să conțină între 100 și 200 de poeme, fără obișnuitele și pretențioasele traduceri și fără ilustrații banale și inutile.

Mă ofer să mă ocup de tehnoredactarea lor și să le fac și o prezentare. Publicate la editura PIM, cea la care grupul nostru a publicat deja aproape 20 de volume, ar avea un preț modic, un aspect plăcut și ar beneficia de un timp scurt de tipărire.

 


duminică, 16 iunie 2024

Organizarea și desfășurarea concursului RH

 

Concursul ROMANIAN HAIKU este un concurs săptămînal și ordinea desfășurării este următoarea:

 

1. În fiecare luni, dimineața, Cristina Angelescu postează Invitația de participare la concurs pe blogul Romanian Haiku (rohaiku.blogspot.com). Linkul acestei postări este afișat pe grupul facebook  Autori de haiku din România.

 

2. Participanții trimit poemele până Joi, orele 24:00, pe adresa angelescusorin@yahoo.com.

 

3. În dimineața zilei de vineri, Cristina Angelescu întocmește lista poemelor primite la concurs (preluate din email-uri) și o postează pe blogul  RH împreună cu Invitația la vot. Linkul acestei postări este afișat și pe grupul facebook  Autori de haiku din România.

 

4. Fiecare participant trimite până sâmbătă, orele 21:00 votul pe adresa votsaptamanalhk@gmail.com  .

 

5. Tot în ziua de vineri, socotitorul primește de la Cristina Angelescu lista poemelor cu numele autorilor. În prezent, socotitorii rezultatelor concursului sunt trei și alternează săptămânal: Cristina Angelescu, Valerian Dincă și Mihaela Iacob.


6. Socotitorul  fiecărei etape preia voturile participanților din email-uri, le introduce într-un tabel de calcul în format Excel și stabilește rezultatele în ordinea descrescătoare a punctajului rezultat.


5. Duminică dimineața, socotitorul redactează rezultatele concursului și le postează pe blogul  RH. Linkul acestei postări, însoțit de fișierul cu tabelul de calcul al voturilor este afișat pe grupul facebook  Autori de haiku din România.

 

6. Câstigătorul concursului își va edita diploma după șablonul găsit la Premii și distincții și o va trimite socotitorului sau lui CTA pentru a fi postată pe blog.

 

Pentru buna desfășurare a concursului și activității socotitorilor se cere autorilor participanți să respecte termenele limită stabilite și enumerate mai sus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

miercuri, 5 iunie 2024

REGULAMENTUL CONCURSULUI SHARPENING THE GREEN PENCIL

 CINE POATE PARTICIPA?


Concursul se desfășoară pe o durată pe an și este deschis oricui dorește să concureze.

Perioada de înscriere este luna februarie a anului curent, din prima până în ultima zi a lunii.  


DE REȚINUT!


01. Concursul se desfășoară în limba engleză(cu variantă în limba română):

a. poemele se trimit până în ultima zi a lunii februarie, ora 24:00;

b. invitația de participare se afișează pe grupul de Facebook - Autori de haiku din România și pe blog la adresa: 

http://sharpeningthegreenpencil.blogspot.com/p/blog-page.html;

c. înscrierea se face online, folosind formularul de înscriere pe adresa: http://sharpeningthegreenpencil.blogspot.ro/.../entry...;

d. anunțarea rezultatelor concursului are loc la data de 17 aprilie - Ziua Internațională a poeziei Haiku;

e. rezultatele se postează pe grupul de Facebook - Autori de haiku din România - și pe blog la adresa menționată mai sus;

02. nu se percepe taxă de participare.


ATENȚIE!


a. Se trimite un poem nepublicat anterior și netrimis la vreun concurs de poezie.

a. Poezia se redactează în limba engleză, fără o tematică anume, în stil contemporan, cu următoarea structură orientativă:

- trei rânduri;

- în modelul general de 5-7-5 silabe;

- fără strictețe la numărul de silabe.

b. Numele membrilor juriului sunt făcute publice la încheierea concursului, după afișarea rezultatelor.

c. Se fac aprecieri pentru un număr de 10 poeme.

d. Se acordă premii(cu diplome online), mențiuni onorifice și laude pentru restul poemelor până la cele 10 selectate.

e. Decizia juriului în privința stabilirii câștigătorilor nu poate fi contestată, fiind definitivă și irevocabilă.

f. Coordonatorul concursului este Cezar Florin Ciobîcă.

g. Secretar este Ana Drobot(ana.drobot@yahoo.com).


SUCCES!


marți, 4 iunie 2024

ÎN LOC DE REGULAMENT

10 poeme de ziua recoltei – precizări

 Inițiativa e mai veche, dar în toamna anului trecut am preferat o antologie mai scurtă cu numai 4 poeme alese din recolta a 61 de autori care s-au remarcat de-a lungul celor 17 ani de cînd funcționează grupul RO KU. Ea s-a numit Un roi de stele.

 Intenția celei de acum este dublă:

 1. Să-i stimuleze pe membrii activi (în prezent) ai grupului să figureze într-o culegere de poeme selectate an de an.

2. Să-i reactiveze pe cei mai vechi, care nu mai participă la concursurile noastre, dar e bine să nu uite meșteșugul dobîndit și să-i reînsuflețească măcar pentru acest proiect. Să rămînă măcar în acest fel alături de ceilalți membri a grupului.

 Cele 10 poeme solicitate vor fi selectate în mod diferit.

 1. Membrii în activitate, participanți la concursurile noastre, vor putea alege din producția lor din ultimul anpoeme cu care au participat la concursuri sau altele inedite. Nu pot trimite însă poemele care au fost prezente în volume tipărite sau în volumele cu greieri (ale concursului RH).

2. Membrii care nu au mai participat la activitățile grupului pot trimite poeme inedite, care n-au fost prezente în volumele concursului RH (cu cocori sau greieri) sau în volumele lor personale tipărite.

Nici unii, nici alții nu pot trimite poemele care au fost publicate în Un roi de stele.

 După 17 iunie, o parte dintre poeme vor putea fi retușate sau înlocuite. Dorim să fie poeme de calitate și va trebui să le selectăm conform unor exigențe susperioare.

 Așteptăm propuneri pentru titlul volumului care va rămîne același și anii ce vor urma.


vineri, 31 mai 2024

REVIN CU NOUTĂȚI!

Vă anunț că aveți la dispoziție blogul completat cu informații despre proiecte și concursuri în desfășurare, regulamentele concursurilor cu termenele de trimitere a poemelor, jurizarea și votarea lor, ca și distincțiile și premiile acordate.

Jurnalul îi întâmpină cu actualizări, privind punctele lor de interes, pe toți membrii grupurilor de poezie haiku, dar și pe pasionații genului.

 INVITAȚIE

Așteptăm cu nerăbdare părerile și sugestiile dumneavoastră căci optimizarea blogului nu se oprește aici, ea continuă.

SUCCES la lectură și inspirație! 


marți, 28 mai 2024

REGULAMENTUL CONCURSULUI NATIONAL DE HAIKU DUMITRU RADU

 CONDIȚII DE PARTICIPARE

 1.   Tema concursului: PRISPA CU GREIERI (--greieri--)

 2.   Se va trimite 1  singur haiku la temă;

 3.  Poemul expediat trebuie să fie original, să nu fie plagiat, să nu fi fost publicat niciodată nicăieri (nici pe hârtie, nici pe vreun site/ blog, pagină personală de Facebook), să nu fi fost trimis la vreun alt concurs, dar nici să fi fost premiat pe undeva (în România sau în străinătate).

   4.   Poemul va fi trimis în intervalul 24-31 iulie 2019.

 5. Adresa de expediere: cezarflorinciobika50471@gmail.com La subiect scrieți Concurs de haiku Dumitru Radu

  6.Poemele vor fi jurizate de autori cunoscuți de haiku din România. Numele juraților vor fi făcute publice după afișarea rezultatelor (nu mai târziu de ultima decadă a lunii august 2019).

 7.  Se dorește ca premianții concursului să fie recompensați și financiar, de aceea ne-am bucura să primim donații/ sponsorizări, oricât de mici, și din partea dumneavoastră. Pentru detalii, trimiteți un email la adresa felixlara4@yahoo.fr

 

Regulamentul concursului de debut în volum

 1. Concursul de debut în volum este un concurs organizat şi finanţat de GRUPUL RO KU.

 2. Pot participa la concurs toţi cei care nu au publicat un volum personal de haiku pe hîrtie, (chiar dacă au publicat alte genuri de poezie niponă în volume personale sau colective pe hîrtie, au publicat haiku în volume personale care cuprindeau și alte genuri literare sau au publicat o plachetă online în BRK).

 3. Toţi participanţii vor beneficia cu această ocazie de publicarea volumului cu care intră în competiţie într-o secţiune specială a BRK, intitulată CONCURS DE DEBUT 2015.

 4. Volumele prezentate pentru concurs trebuie să cuprindă un număr de 70-100 (nici mai multe, nici mai puține) poeme haiku care să fie organizate în capitole (pe anotimpuri sau pe alte teme), ca un volum finit prezentat spre publicare. Cei care nu sînt utilizatori prea pricepuți ai wordului e preferabil să nu facă niciun fel de formatări suplimentare față de cele implicite (ale aplicației), lăsînd totul în grija mea. Spun asta din experiența anterioară.

 5. Trimiterea volumelor pentru publicare poate fi făcută pînă la 1 iulie 2015 online (într-un fişier word), pe adresa email soimana@yahoo.com sau prin poştă, (într-un manuscris dactilografiat), la adresa poştală: Corneliu Traian Atanasiu, str. Nera 2, bl. OD5, sc. 1, ap. 15, 061787 Bucureşti, sector 6.

 6. Costul tehnoredactării pentru publicarea în BRK va fi de 200 lei pentru fişiere doc (sau docx) şi 250 pentru manuscrise dactilo, încasări care vor constitui fondul cu care se va finanţa tipărirea volumului cîştigător. Depunerile pot fi făcute pe numele Corneliu Traian Atanasiu în contul RO90RNCB0295068840000001 deschis la BCR (sau prin poştă la adresa menţionată mai sus). Toți cei înscriși în concurs vor primi gratuit prin poștă volumele cîștigătoare la primele trei ediții ale concursului.

 7. Juriul care va aprecia volumele înscrise în concurs şi va desemna cîştigătorul va fi format din Șerban Codrin, Dan Doman și Corneliu Traian Atanasiu.

 8. Rezultatul concursului va fi anunţat pe 1 septembrie 2015.

 9. Volumul cîştigător va fi tipărit din sumele primite pentru participarea la concurs. Cîştigătorul va primi gratuit 100 de exemplare (iar dacă va dori mai multe va trebui să contribuie la suplimentarea tirajului).

 10. Toți participanții vor figura cu două pagini de prezentare la sfîrșitul volumului cîștigător și vor primi și ei un exemplar.

 


REGULAMENTUL CONCURSULUI BIMESTRIAL DE SENRYU

 

CÂND SE DESFĂȘOARĂ CONCURSUL?


Concursul se desfășoară o dată la două luni.

Perioadele de desfășurare sunt: 

ianuarie-februarie; 

martie-aprilie;

mai-iunie; 

iulie-august;

septembrie-octombrie; 

noiembrie-decembrie.


DE REȚINUT!


01. Termenele concursului:

a. se trimit 1-3 poeme până în ultima zi a lunii în curs, ora  22:00 (de exemplu, pentru perioada ianuarie-februarie, ultima zi de trimitere este 31 ianuarie ora 22:00);

b. afișarea invitației de participare și a rezultatelor concursului se face pe grupul de Facebook - Autori de haiku din România și pe blog la adresahttps://lyricalflashes.blogspot.com 

c. lista poemelor care trebuie votate se afișează pe blog, iar voturile se trimit pe adresa cezarflorinciobika50471@gmail.com

d. votarea poemelor se face în a doua decadă a lunii următoare (de exemplu, pentru perioada ianuarie-februarie, votarea se face în perioada 10-20 februarie);

e.voturile sunt obligatorii pentru cei care au trimis poeme în perioada respectivă;

e. anunțarea rezultatelor are loc în ultima decadă a lunii următoare (de exemplu, pentru perioada ianuarie-februarie, rezultatele se anunță după 20 februarie), 

f. rezultatele concursului se afișează pe grupul de Facebook - Autori de haiku din România și pe blog la adresa: https://lyricalflashes.blogspot.com


02. Poemele și lista cu voturi se trimit la adresa: cezarflorinciobika50471@gmail.com


03. Lista cu poeme și lista cu voturi se semnează la sfârșit cu numele complet și real al autorului.


ATENȚIE!


a. Participanții pot vota 5 poeme ordonate valoric. Fiecărui poem i se pot acorda 1-5 puncte descrescător.


b. Lista cu poeme cuprinde poeziile numerotate, în care fiecare număr înlocuiește numele autorului.


c. Un model de listă cu voturi completată corect cu punctajele și cu semnătura este acesta:

NR.  2 - 5p

NR.21 - 4p

NR.32 - 3p

NR.  8 - 2p

NR.16. - 1p

Icsulescu Zet


d. Nu confundați poemul senryu cu haiku-ul, de aceea evitați pe cât posibil să folosiți în senryu simboluri / kigo-uri din recuzita haiku-ului.


e. Atenție sporită  la formularea poemelor (fără greșeli de exprimare/ ortografie, fără limbaj licențios).


f. Nu folosiți idei, sintagme, structuri, poante etc. folosite anterior în alte poeme de-ale voastre sau de-ale altora (senryu, epigrame etc.).


g. Nu folosiți pseudonime.


SUCCES!



Volumele concursului de debut


CONCURSUL DE DEBUT 2009 

Livia Ciupav - Calendar de ceapă


CONCURSUL DE DEBUT 2011 

Cezar Florin Ciobîcă - Caruselul anotimpurilor


CONCURSUL DE DEBUT 2013 

Dan Norea - Ucenic la școala de senryu


CONCURSUL DE DEBUT 2015 

Costin Iliescu - Cercuri concentrice și Oana Gheorghe - Fluturi încotro

luni, 27 mai 2024

Colecția de debut Prispa cu greieri

Lista cărților publicate

 

1. Florin Golban – Hotel cinci stele

2. Lucreția Horvath – Popas de-o clipă

3. Petru-Ioan Gârda – Frunzele toamnei

4. Rodica P. Calotă – Cerul din fântână

5. Grigore Chitul – Umbra peste ape

6. Claudia Ramona Codău – Gutuia din geam

7. Béa Hurmuz – Parfum de frezii

8. Manuela Dragomirescu – Întâia brumă

9.  Mihai Pascaru – Boabe de rouă

10. Mihai Talașman – Licurici aprins

11. Argentina Stanciu – Cărarea spre luminiș

12. Ioana Bud – Cântec murmurat

13. Mirela Brăilean – Hai-hui pe dealuri

14. Carmen Mariana Nanu – Tăceri sonore

15. Vasile Conioși-Mesteșanu – Frunze de dafin

16. Corneliu Traian Atanasiu – Căutînd tonul

17. Valer Pop – Cântărind curcubeul

18. Livia Ciupav – când pe o frunză, când pe alta 

19. Ildiko Juverdeanu – Urcând muntele

20. Florentina Loredana Dalian – Deal fără turme

21. Mihaela Cojocaru – valurile vin și se duc

22. Mihai Moldoveanu – Rezonând cu o salcie

23. Mona Iordan – De la cer la pământ

24. Mona Gheorghe – Teatru de vară

25. Luminița Petrea – Puf de păpădii

26. Eduard Țară – Țurțuri picurând

27. Doina Bogdan Wurm – Gătită de drum

28. Clara Toma – Semne pe nisip

29. Dan Norea – Linii de șotron

30. Corneliu Traian Atanasiu – Survolînd păpădiile

Volumele anuale ale Concursului Săptămînal

Poeme cu cocori


1. Primul cocor

2. Diminețile cocorilor

3. Țipăt de cocor

4. Stol de cocori

5. Zbor de cocori

6. Iarăși cocorii

7. Chemarea cocorilor

8. Dansul cocorilor

9. Pană de cocor

10. Numărînd cocorii


Poeme cu greieri


1. Prispa cu greieri

2. Concert cu greieri

3. Un pumn de greieri

4. Țîrîit de greieri

5. Anotimpul greierilor

duminică, 26 mai 2024

REGULAMENTUL CONCURSULUI SĂPTĂMÂNAL DE HAIKU

 

 

CINE POATE PARTICIPA?


Poate participa orice persoană care, având o adresă email, se înscrie ca membru în grupul public de pe Facebook ,,Autori de haiku din România'' sau care, nefiind membru al grupului, poate urmări postările blogului Romanian Haiku la adresa: https://rohaiku.blogspot.com

CUM SE DESFĂȘOARĂ CONCURSUL?

a. Se desfășoară în fiecare săptămână de luni până sâmbătă la ora 21:00 când se încheie votarea poemelor trimise.

b.Concursul este condus și organizat de trei moderatori - în prezent Cristina Angelescu, Valerian Dincă și Mihaela Iacob - cu următoarele roluri: primul trimite invitaţia de participare, colectează textele trimise de participanţi şi pregăteşte invitaţia la vot; ceilalți doi calculează voturile şi trimit rezultatele.
Fiecare dintre sarcini poate fi îndeplinită în timp de mai multe persoane. Calculul rezultatelor poate fi efectuat prin rotație de către trei sau patru membri ai grupului.

c. Invitaţia de participare este trimisă grupului luni dimineaţa sub topicul “Concurs săptămânal(n).Start!”, unde n este numărul etapei. De luni până joi la ora 21:00, participanţii trimit 1-2 poeme ca răspuns la această invitaţie, pe adresa de email indicată: angelescusorin@yahoo.com

d. Invitaţia la vot -,,Concurs săptămânal(n).Votarea!” se trimite vineri dimineaţa către toți membrii grupului împreună cu lista de poeme. În listă poeziile sunt numerotate fără menţionarea autorului(numărul înlocuind practic numele). Votarea începe vineri și se încheie sâmbătă la ora 21:00, iar voturile se trimit până la această oră pe adresa: votsaptamanalhk@gmail.com

e. Anunţarea rezultatelor - ,,Concurs săptămânal (n). Rezultate."se face duminică dimineaţa prin trimiterea către toţi membrii grupului a listei cu poemele premiate, şi a unui tabel cu punctajele poemelor participante.

DE REȚINUT!

01. Fiecare participant poate trimite 1-3 haiku-uri, fără o tematică anume. Sunt acceptate senryu, dar nu şi tanka. 

02. Utilizarea diacriticelor este obligatorie. 

03. Poemele care depăşesc termenul limită stabilit pentru trimitere (ziua de joi, ora 21:00) nu vor fi luate în consideraţie. 

04. Nu se admit poemele publicate anterior(în volum, revistă, pe un site sau pe o pagină de Facebook), copiate sau cu greșeli de ortografie și punctuație. 

05. Votul este obligatoriu pentru toți cei care au trimis poeme în săptămâna respectivă.

06. Autorii care nu  votează două săptămâni la rând vor mai putea participa la concurs abia peste două săptămâni.

06. Participanții nu pot vota propriile poeme.

07. Sunt eliminate poemele celor care nu au votat sau ale celor care au dat autovot, iar autorii lor pierd toate punctele obținute de la ceilalți votanți.

09. Este indicat ca semnătura să poată diferenţia suficient participanţii între ei. În cazul unor coincidențe de nume, organizatorii concursului vor găsi o soluție împreună cu participanții.

ATENȚIE! 

a. Haiku-urile, ca şi voturile, trebuie să aibă înscris sub ele numele integral cu care doreşte să semneze autorul. Poemele şi voturile fără semnătură nu sunt fi luate în consideraţie.

 b. Participanții pot vota 5 poeme, ordonate valoric. Fiecăruia dintre ele i se pot acorda 1-5 puncte, descrescător. 

 c. O listă de voturi corectă trebuie să arate căror poeme le-au fost atribuite puncte. Poemele sunt numite cu numărul lor de ordine din lista primită de la moderator împreună cu invitația la vot. Un model de listă cu voturi este acesta:

Nr.   7 – 5 p
Nr. 18 – 4 p
Nr. 23 – 3 p
Nr. 29 – 2 p
Nr.   2 – 1 p

Icsulescu Zet

 d. Votul trebuie semnat cu același nume cu care a fost semnat poemul trimis. Votarea sub alt nume e anulată.

SUCCES! 

sâmbătă, 25 mai 2024

REGULAMENTUL CONCURSULUI LUNAR DE FOTOHAIKU



DE REȚINUT!

01.Se trimit doar 1-3 poeme.

02.Pentru trimiterea poemelor se folosește în fiecare lună câte una dintre aceste adrese, precizată în invitația de participare:

03.Termene:

a. trimiterea poemelor: perioada 1-20 a lunii în curs;

b. jurizarea: se face alternativ, după perioada de trimitere, de către Cezar Ciobîcă și Ioana Dinescu ;

c. afișarea rezultatelor: în ultima zi a lunii.

04. Fotografia: este publicată întotdeauna în prima zi a lunii odată cu invitația de participare.



ATENȚIE!

1. Nu descrieți pur și simplu poza dată, ci luați din ea doar cât vă trebuie pentru a țese o poveste.

2. Nu sunt acceptate poeme premiate/ publicate anterior, care să aibă legătură cu fotografia propusă.

3. Blogul pe care se afișează invitația de participare și rezultatele concursului este haikuind.wordpress.com


Succes!

marți, 21 mai 2024

DE CE E NECESAR ACEST DISPECERAT

 Activitatea noastră inițială și rămasă principală au fost concursurile școală. Cu timpul ele s-au înmulțit și era necesar un loc unde să existe toate informațiile legate de ele. În primul rînd ca să fie ușor de accesat și să fie la dispoziția oricui, oricînd cu toate detaliile fiecărui concurs în parte. 
Am făcut pagini în bara de sus de unde se pot deschide liste cu ceea ce dorește sau are nevoie pe moment fiecare: regulamente, termene, premii etc. Cred că blogul va mai suferi modificări în sensul îmbunătățirii și adăugării de informații. 
Ne puteți da oricînd sugestii.

Cunoașterea și funcționarea lui îi va descărca pe cei care se ocupă de concursuri de sîcîiala celor care nu merg la sursă pentru a afla informațiile necesare. Bine pus la punct va fi mai simplu pentru ei să le indice doar linkul unde pot căuta singuri ceea ce-i interesează.


ÎN ATENȚIA CITITORILOR!

Începând de astăzi, 21 mai, mă voi ocupa de reactualizarea rubricilor privitoare la termene și concursuri.

Acțiunea va mai dura, fiind necesară interacțiunea cu colegii care sprijină acest demers.