luni, 2 septembrie 2024

Un roi de stele - antologia Grupului Ro Ku

 

17 ani

 

noapte albă de mai –

un om sub miliarde

de ani lumină

Șerban Codrin

 

            Numărul anilor este de-a dreptul necanonic, adolescentin. Cifrele prea ascuțite. Motivul însă e unul presant. Am scăpat cifrele aniversare și e cazul să adunăm și să punem laolaltă un număr mic de poeme deosebite. Doar 4. Cîte 4 ale unui număr de 61 de autori.

            Ne-am hotărît să ieșim în lume și să expunem ce am realizat mai de preț. 17 ani am stat prea confortabil în nișa noastră și vrem să expunem recolta prin ce are ea mai bun și mai rotund. Grupul nostru, grupul RO KU, nu a stat degeaba. Avem două concursuri de haiku, unul săptămînal și unul lunar, la care, de-a lungul anilor, și-au sporit abilitățile vreo 500 de participanți.

            Am publicat și 14 volume colective și un număr de peste 60 de volume personale ale autorilor. Totul s-a petrecut însă între cei care ne știm și ne citim unii pe alții. 

            De curînd am publicat și primele volume prin care am vrea să ajungem la cei care nu știu ce e haiku-ul. Volume în care încercăm să-i sensibilizăm pe cei care ar dori să citească haiku dar nu găsesc prea ușor drumul spre o poezie laconică și aluzivă. Acestora le adăugăm acum o colecție a celor mai bune poeme ale grupului.

            Poemele cele mai bune nu sînt în mod sigur și cele mai accesibile. Haiku-ul este un poem laconic și autorii, ca și oamenii cărora le place să vorbească puțin, sînt rezervați și mucaliți. Hai să zicem, puțin poznași. Îi  provoacă pe cititori și îi cointeresează în înțelegerea textelor. Textul nu se oferă mură-n gură. E dens și propune o mică enigmă.

 

ea a șters totul -

gândurile grijile

castelul de nisip

 

Trebuie să ai puțină răbdare și să culegi indiciile. Dacă nu ești chiar un papă-lapte, după prima citire, vei intui că numai marea cu valurile ei șterge totul, de preferință castelele de nisip. Asta la parter. Dar dacă stai sau mergi o vreme pe țărm, nu întîrzie prea mult ca să-ți alunge și gîndurile negre și grijile de la mansardă. Nu trebuie să crezi că totul s-ar rezolvat însă. Terapia marină este lungă ca și viața. Deocamdată, pe locul gol, poți să ridici un alt castel. La fel de glorios și fragil.

            Să mai încercăm o mură:

 

beznă pe uliţă -

gutuia din fereastră

făcută compot

 

De data asta e ditamai dovlecelul. Gluma e mai lejeră. Dar dă de gîndit. Trebuie să decizi: compot sau lumină. Poate preferi electricitatea. Și crezi că pentru asta nu trebuie să faci niciun sacrificiu. Mai gîndește-te.

            Gata. O prefață trebuie să fie scurtă și o să mă execut. Citiți fără să vă grăbiți. Dacă vi se pare greu de înțeles, treceți mai departe și reveniți mai tîrziu. Cu fiecare poem înțeles veți avea un orizont mai deschis și așa, încet, încet, veți prinde gustul unui poem care vă poate oferi nu doar bucurii ci și o atitudine de viață mai delicată, poate și mai echilibrată.

 

Corneliu Traian Atanasiu

Niciun comentariu: